Tuesday, September 4, 2012

MENGENAL UDANG YANG BERMANFAAT DAN BERGIZI

September 04, 2012 Posted by Media Penyuluhan Perikanan Pati 1 comment


Berbagai macam jenis udang diantaranya udang windu, udang galah dan lobster. Udang dapat hidup di mana saja, diperairan air tawar, air payau maupun air asin dengan kedalaman yang bervariasi hingga beberapa ribu meter di bawah permukaan air. Udang sering disebut juga makanan laut (seafood). Khusus udang merupakan sebagai bahan makanan bernutrisi tinggi.
Udang telah diolah menjadi berbagai masakan lezat dan gurih, namun tentunya berbagai penyajian masakan yang dibuat dari udang berpengaruh terhadap kandungan nutrisinya. Seperti halnya dengan jenis seafood lainnya, udang kaya akan kalsium dan protein. Jadi udang termasuk dalam sumber protein hewani.
Selera makan Anda akan bertambah saat melihat beberapa hidangan yang dibuat dari bahan utamanya adalah udang. Udang merupakan hasil laut yang memliki cita rasa yang lezat dan sehat bagi orang-orang yang memiliki kadar kolestrol normal. Hal ini dipengaruhi karena udang rendah akan kalori dan lemak jenuh, meskipun udang mempunyai kandungan kolestrol cukup tinggi. Tetapi ada manfaat lain yang terdapat pada udang yaitu kandungan lemak atau kolestrol dalam udang rendah dan mengandung protein yang tinggi dengan komposisi asam amino esesnsial lengkap sehingga udang termasuk jenis hidangan yang banyak disukai. Udang dapat membatu program diet Anda.
Obesitas adalah hal yang sering ditakutin banyak orang karena obesitas akan membuat Anda semakin cepat terkena penyakit jantung. Oleh karena itu dengan mengkonsumsi udang selain mempunyai kandungan protein dan asam amino yang mudah diserap oleh tubuh sehingga akan memperlancar pencernaan Anda. Udang sangat cocok untuk perkembangan anak, dengan besarnya vitamin D, B12 serta asam lemak omega 3 dapat membantu meningkatkan kecerdasan dan pertumbuhan anak.
Manfaat mengkonsumsi udang untuk kesehatan tubuh dan untuk menghasilkan generasi yang lebih cerdas serta tangguh. Udang merupakan golongan seafood yang memiliki rasa lezat dan gurih. Udang mengandung protein dengan komposisi asam amino esensial yang lengkap. Namun, sampai sekarang masih banyak orang yang takut mengkonsumsi udang dalam jumlah banyak karena alasan kandungan kolesterol. Sebenarnya kadar kolesterol dalam udang tidak terlalu tinggi.
Keuntungan Konsumsi Udang
    Mencegah Kanker adalah setiap 85 gram udang kukus dapat mencukupi 48 persen dari jumlah selenium harian tubuh.
    Kekurangan selenium telah dikaitkan dengan berbagai jenis kanker, termasuk kanker prostat. Di samping itu, selenium juga mampu meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit dan infeksi.
    Mencegah Anemia adalah Udang mengandung vitamin B12, yang merupakan nutrisi penunjang produksi sel darah merah sehingga dapat membantu mencegah penyakit anemia. Hal ini akan membuat metabolisme protein, karbohidrat, dan lemak dalam sel tubuh berlangsung sempurna.
    Meningkatkan Energi adalah Udang sangat kaya kandungan zat besinya. Mengkonsumsi udang, maka asupan zat besi yang merupakan nutrisi penting dalam pembentukan energi akan terpenuhi. Energi yang akan diperoleh juga tidak akan berlebih karena kalori yang dikandung tidak tinggi.
    Menguatkan Tulang adalah Hewan yang termasuk tergolong crustacea ini memiliki kandungan fosfor dalam tubuhnya. Saat mengkonsumsi udang, sebaiknya dimakan bersama kulitnya karena kulit udang mengandung glucosamine yang bermanfaat untuk membantu pembentukan tulang rawan pada persendian tulang. Penipisan atau kerusakan pada tulang
    rawan akan mengakibatkan nyeri yang hebat pada persendian, yang biasa disebut sebagai pengapuran.
    Membantu Memproses Lemak adalah Niasin (vitamin B3) yang terkandung dalam udang dapat membantu memproses lemak, karbohidrat, dan protein menjadi energi untuk tubuh. Niasin juga berfungsi untuk menjaga kesehatan kulit dan mencegah kulit kering.
    Mengurangi Resiko Depresi adalah Udang juga mengandung asam lemak esensial dan omega 3. Selain itu omega-3 dapat meningkatkan kecerdasan otak.
    Menstabilkan Kadar Gula dalam Darah adalah Udang mengandung sumber magnesium. Penelitian menyatakan bahwa magnesium dapat membantu mencegah berkembangnya diabetes.
    Menjaga Kesehatan Kelenjar Tiroid adalah Tiroid yang sehat dapat meningkatkan aktivitas sel dan mengatur metabolisme dalam tubuh dengan baik. Udang merupakan makanan yang banyak disukai, dengan memiliki daging yang gurih dan rasanya yang lezat sehingga banyak orang yang menggemari masakan yang satu ini. Melimpahnya hasil udang yang ada diperairan Indonesia membuat peluang untuk membudidayakan dan memasarkan udang dapat memberikan hasil yang potensial. Terlebih lagi udang memiliki jenis dan ciri yang unik. Tidak heran banyak orang yang tergiur untuk menangkap atau membudidayakan udang.
Jenis-Jenis Udang
Udang Jerbung (Penaeus merguiensis)
Ciri-cirinya memiliki kulit tipis dan licin, warna putih kekuningan dengan bintik hijau dan ada yang berwarna kuning kemerahan. Udang ini mempunyai jenis-jenis lain seperti : udang peci (white shrimp) dan udang bamboo (bamboo shrimp).
Udang Flower (Penaeus sp)
Ciri-cirinya berwarna hijau kehitaman dengan garis melintang cokelat, kulit dan kakinya agak kemerahan. Dengan corak warnanya seperti bunga.
Udang Windu / Pacet / Tiger (Penaeus Monodon)
Ciri-cirinya mempunyai kulit tebal dank eras, berwarna hijau kebiruan dengan garis  melintang yang gelap.
Udang Cokelat / Tokal / Galah / Fresh Water (Macrobrachium sp)
Ciri-cirinya memiliki warna yang bermacam-macam misalnya hijau kebiruan, hijau kecoklatan, kuning kecoklatan dan berbecak seperti udang windu tetapi bentuknya bulat. Udang ini termasuk udang air tawar.
Udang Dogol (Metapenaeus Monoceros)
Ciri-cirinya kulit tebal dan kasar, berwarna merah muda agak kekuningan.
Udang Kucing (Cat Prawn)
Ciri-cirinya bentuk yang kecil, memiliki warna hijau dengan garus melintang kuning dan putih.
Udang Medium
Ciri-cirinya mempunyai warna lebih gelap dan berbintik hitam. Udang ini termasuk jenis udang peci.
Udang Sikat / Kipas (Panulirus sp)
Ciri-cirinya udang ini seperti lobster tetapi memiliki ukuran lebih kecil dan kulitnya lebih lunak serta agak kasar. Wrna kulit kecoklatan bergaris melintang.
Udang Karang / Barong (Panulirus sp)
Ciri-cirinya seperti udang sikat tetapi memiliki ukuran agak besar dan kulit keras. Memiliki warna yang bermacam ada hijau, cokelat, cokelat kemerahan dan hitam kebiruan dengan bintik putih, merah atau cokelat.
KANDUNGAN GIZI PER 100 Gram UDANG
    Energi : 86 kal
    Air : 75,0 gram
    Protein : 21,0 gram
    Lemak : 0,2 gram
    Karbohidrat : 0,1 gram
    Mineral : 3,7 gram
    Kalsium : 136 mg
    Fosfor : 170
    Besi : 8,0
    Akt. Retinol : 20
    Thiamine : 0,01
    Asam askorbat : 0

1 comment:

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
    Assalamualaikum salam sejahtera warga group📢

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing Manis kaki luka dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4.

    Ia penawar herba yang sangat selamat untuk semua tak kira umur dan harga berpatutan tapi kesannya standing produk harga mahal ribuan ringgit.

    2)Ramai yg dah cuba penawar herba ni dan makin sihat serta mendapat impak positif. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh kita ikhtiar, Insya Allah.☺👍🏻

    3) Banyak pengalaman dh saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh diikhtiarkan termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain-lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh, psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi tulang dan sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Testimoni-testimoni Pengguna Jutawan Herbs:


    ▪Cucu Puan Mazili, Kanser Leukimia ALL B- Cell.

    Puan Mazili ada cucu lelaki berumur 3 tahun 8bulan yang dulu menghidap kanser Leukimia ALL B-Cell (Acute Precursor B-Cell All). Kalau dulu dia mengalami komplikasi limpa dan hati yang dah bengkak tapi sekarang syukur dia dah sembuh dengan rawatan doktor dan rawatan dari Jutawan Herbs.Sekarang dia menjalani kehidupan seperti kanak-kanak sihat lain.
    ..................................................................

    ▪Puan Roselawaty bt Jaafar, 47tahun , Kanser payudara tahap 2, asal dari Kedah.

    Pada tahun 2019 doktor telah mengesahkan dia menghidap kanser payudara tahap 2. Keputusan ujian Memogram di klinik BP Bukit Mertajam, doktor mengesahkan ada ketulan kanser di payudara sebelah kiri. Tetapi doktor tidak dapat pastikan itu kanser kerana bentuknya bulat biasa, sepatutnya ketulan kanser bulat dan tajam-tajam. Jadi dia ke Hospital Metro Sg Petani dan keputusannya negatif. Sekarang ni dia dah bebas dari kanser selepas membuat rawatan di hospital dan mengamalkan Jus Jutawan Herbs dalam masa yang sama. Dia buat gabungan rawatan moden dan herba.

    .................................................................

    ▪Puan Zalina bt Ismail, 48 tahun ,Kanser Payudara Agresif.

    Dia telah disahkan menghidap kanser payudara pada April 2018. Dia mula sedari ade satu garis yang keras di bahagian bawah payudara kanan pada bulan Mac 2018. Jadi dia terus buat ujian memogram dan doktor sahkan dia menghidap kanser payudara agresif serta perlu operate segera. Dia jalani rawatan hospital dan ambil herba Jutawan Herbs bersama-sama. Gabungan rawatan moden dan herba membuatkan dia sembuh sampai sekarang syukurlah makin sihat.
    ..................................................................

    ▪Puan Noraini bt Yusof, Kanser Payudara tahap 3. Dari Shah Alam.

    Pada Mei 2017, Puan Noraini disahkan menghidap kanser payudara tahap 3. Saiz ketulan kansernya ialah 13.3 cm. Dia menjalani kimo dan buang ketulan dengan operation. Dia juga jalani mastectomy, radiotherapy dan herceptin selama setahun. Menantunya terjumpa blog Jutawan Herbs dan menyarankannya untuk ambil rawatan herba Jutawan Herbs dalam masa yang sama meneruskan rawatan hospital iaitu kimo. 4 bulan sekali dia berjumpa Oncologist ,alhamdulillah result semua memuaskan seperti tak ada penyakit kanser pun. Sampai sekarang dia masih ambil herba Jutawan Herbs untuk kekalkan kesihatan dan menguatkan antibodi.

    ...............................................................


    Call atau WhatsApp untuk order dan sebarang pertanyaan di nombor berikut :

    En. Mohd Zuhairi Bin Noordin - 017468 7570

    ReplyDelete